Uszaty Fotel

Centrum każdej kuchni – stół

Od dawien dawna kuchnia kojarzy się ze smakowitymi zapachami oraz oczywiście ze słusznych rozmiarów stołem, stojącym najczęściej na jej środku. Obecne kuchnie bywają różnorodnie projektowane, stąd w dużej ich części nie ma już miejsca na stół. Pojawia się on on jednak zawsze w klasycznym modelu tego pomieszczenia. Służy do wielu celów – przeważnie jest to stół jadalny, na którym lądują wszelkie posiłki i przy którym kilka razy dziennie przy wspólnym jedzeniu spotyka się cała rodzina. Gwarancją wygody jest wtedy dopasowanie krzeseł do wysokości stołu oraz zadbanie, by jego blat nie utrudniał np. przesuwania talerzy. Stół, żeby prezentował się bardziej efektownie, można przykryć obrusem bądź ładną kuchenną ceratą. Jeśli nie decydujemy się na przykrywanie blatu, powinien on być gładki i elegancki z wyglądu. Praktykuje się ustawienie stołu tak, by znajdował się blisko źródła światła, na przykład przy oknie lub, jeśli w kuchni występuje oświetlenie centralne sufitowe, tuż pod źródłem światła. Pozwala to odpowiednio wyeksponować podane potrawy i zapewnić domownikom doskonały kontakt wzrokowy. Stół można też wykorzystywać jako blat roboczy, jednak jeśli jest to jedyne miejsce w kuchni przeznaczone do tego celu, lepiej będzie jadać gdzie indziej.

Dodaj komentarz